Coronatijden

20-04-2020

De Anonieme Alcoholisten schakelen in coronatijden een versnelling hoger. De bestaande werking is in hoog tempo omgevormd zodat groepsbijeenkomsten kunnen plaatshebben zonder fysieke 'samenscholing'.
Wie nieuw is bij AA wordt tijdelijk op individuele wijze begeleid om de eerste stappen te zetten richting nuchter leven. Dat bij deze manier van werken weinig of geen alcogel nodig is, en die bijgevolg ter beschikking kan blijven van de mensen die in frontlijn heldhaftig strijd leveren tegen het virus, is een positief neveneffect.

Coronacrisis raakt AA in de kern
Ook voor mensen die lijden aan de ziekte van verslaving zijn het barre tijden. Door de maatregelen die noodzakelijk zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, komt iedereen in een vorm van isolement terecht. Dat voelt vreemd en onaangenaam, maar voorlopig lukt het allemaal wel.
Het wordt een heel ander verhaal wanneer zeer regelmatig en intensief groepscontact een levensreddende behandeling is voor een ziekte.
De AA-methode werkt namelijk op die manier: iemand die hulp zoekt voor problematisch alcoholgebruik wordt bij de AA zo snel mogelijk naar een groepsvergadering begeleid. Vanaf dan is zij/hij in goede handen en kan het programma zijn werk beginnen doen. Een nieuw nuchter leven ligt dan binnen handbereik.
Groepsbijeenkomsten zijn dus de kern van AA, maar coronamaatregelen staan deze aanpak in de weg.